Smažením brambor se vytváří karcinogen zvaný akrylamid

20. února 2012 v 6:55 | Viktor Stropek |  Zdraví
Smažením brambor se vytváří karcinogen zvaný akrylamid
Zveřejněno 19. 2. 2012 22:54

Hranolky a chipsy jsou nezdravé nejen kvůli vysokému obsahu tuku, ale i kvůli samotnému procesu výroby, při němž se vytváří silný karcinogen přímo v bramborách.

Pečení, pražení nebo smažení jakýchkoliv škrobových potravin při vysokých teplotách způsobuje kombinování cukrů s aminokyselinami, a tím vytváří akrylamid. Jelikož všechny bramborové chipsy musí být připravovány ve vysokých teplotách a stejně tak smaží hranolky většina restaurací, aby mohly být podávány co nejdříve - je nutné, aby zdravá dieta obsahovala těchto produktů co nejmenší množství.

Ti, kteří se nebojí trochu více práce, si mohou hranolky připravit o něco zdravěji, a minimalizovat tak obsah akrylamidu. Brambory by měly být skladovány mimo ledničku, na chladném a tmavém místě, kde by ale teplota neměla být nižší než 8 °C, jelikož pak dochází ke sládnutí hlíz, které zvyšuje následnou tvorbu akrylamidu při tepelném zpracování. Před smažením je třeba brambory nakrájet, máčet ve vodě po 15-30 minut a následně osušit. Smažení by mělo probíhat při nízkých teplotách do té doby, než hranolky chytnou zlatavou barvu - nikoliv hnědou.

Komerční výrobci někdy používají ke smažení stejný olej po celé týdny, čímž se do něj dostává extrémně vysoké množství akrylamidu. Pamatujte, že i když se akrylamid v jídle nachází, v seznamu ingrediencí ho zaručeně nenajdete.




Dalšími významnými zdroji akrylamidu jsou: cigaretový kouř, káva, v níž se tento karcinogen tvoří již při pražení, a obilné produkty, např. u toastů platí stejná zásada jako u brambor - čím je upečete tmavší, tím více akrylamidu budou obsahovat. Akrylamid se začíná tvořit při teplotách nad 120 °C, a vaření potravin je proto v tomto ohledu naprosto bezpečné.


Autor

David Gutierrez
Přeložil: Honz4
Zdroj: http://www.naturalnews.com/034833_acrylamide_French_fries_fried_foods
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 best dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:41 | Reagovat

A. Because it held up a pair of pants!
http://www.queweddingdresses.org/silk-fabric.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama