Aspartame

17. července 2011 v 9:07 | Viktor Stropek |  Chemie v jídle

Sladidlo aspartam, používané jako náhražka cukru ve více než 6000 druhů potravinářských výrobků a v mnohých druzích limonád zejména pak typu LIGHT na celém světě, vyvolává u krys rakovinu. Vyplývá to z výzkumu italských vědců v Bologni.

Sladidlo aspartam, používané jako náhražka cukru ve více než 6000 druhů potravinářských výrobků na celém světě, vyvolává u krys rakovinu. Vyplývá to z výzkumu italských vědců v Bologni.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) však považuje za nutné před případnou změnou norem pro používání aspartamu výsledky ověřit, což může trvat několik měsíců.

Výzkum, uskutečněný na 1800 laboratorních krysách specialisty Evropské nadace pro onkologii a ekologické vědy B. Ramazziniho v italské Bologni, "poprvé prokázal, že aspartam je karcinogenní", cituje ze zprávy agentura AFP.

Sladidlo je schopno "vyvolat lymfomy a leukemie u krysích samiček, a to i tehdy, pokud je podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka," uvádí se v komuniké nadace, jejíž práce má být zveřejněna v časopise European Journal of Oncology.

Nadace vyzývá "rychle revidovat normy týkající se používání tohoto syntetického sladidla s cílem zlepšit ochranu veřejného zdraví, zvláště u dětí".

Francouzská agentura pro zdravotní bezpečnost potravin (AFSSA) připouští, že studie vyvolává otázky o možných vazbách mezi aspartamem a vznikem rakoviny různých orgánů. "Pouze vznik nádorů na mozku nebyl v souvislosti s aspartamem prokázán," říká AFSSA.

EFSA považuje zatím za "nepřiměřené" měnit pravidla užívání aspartamu v potravinách ihned "pouze na základě dostupných informací". Míní, že důkladné vyhodnocení může být provedeno teprve "po získání veškerých údajů", což bude trvat asi tři měsíce.


Zdroj: WM magazín
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama